Najava izricanja prvostepene presude u predmetu Dušan Milunić i drugi

21.12.2023, 14:18

Sud Bosne i Hercegovine će sutra, 22.12.2023. godine, u 13:00 sati u sudnici 6 izreći prvostepenu presudu u predmetu Milunić Dušan i drugi.

Optuženi Dušan Milunić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade Grujčić, Uroš Grujčić i  Rajko Gnjatović se potvrđenom optužnicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine terete za počinjenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a), d), e), f), g) i k) i članom 180. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su u periodu od 23. do 28. jula 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, usmjerenog protiv bošnjačkog stanovništva sela Zecovi, općina Prijedor, i to: Dušan Milunić u svojstvu komandira Rasavačke čete koja je djelovala u sastavu 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske; Radomir Stojnić u svojstvu komandira Rezervne stanice milicije Rasavci; Radovan Četić u svojstvu predsjednika SDS-a i Kriznog štaba za selo Rasavci, a ostali optuženi kao pripadnici navedene čete, svjesno i značajno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu civilnih i vojnih vlasti općine Prijedor, u namjeri izvršenja progona osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koji je za cilj imao ubistva, prinudna preseljenja, mučenja, zatvaranja i druga nečovječna postupanja, kao posljedica udruženog zločinačkog poduhvata na području sela Zecovi, kojom prilikom je lišeno života najmanje 150 civila bošnjačke nacionalnosti, odnosno 30 civila u logorima na području općine Prijedor, dok su ostali civili ubijeni na drugim lokacijama i pod drugim okolnostima.